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DLSE Updates California Wage Theft Prevention Act FAQs

Despite the DLSE’s effort to provide guidance to employers on compliance with the act, questions 
remain.

February 6, 2012

California’s new Wage Theft Prevention Act (WTPA), California Labor Code § 2810.5, which went into 
effect on January 1, 2012, continues to generate questions, despite the publication of multiple versions 
of Frequently Asked Questions (FAQs) regarding employer requirements.

The WTPA requires employers to provide all new nonexempt hires with written notice of specific 
information. Morgan Lewis’s prior LawFlash outlining the requirements of the new statute can be found 
online at http://www.morganlewis.com/pubs/LEPG-LF_CAWageTheftPreventionActTakesEffect 
_30dec11.pdf. 

The WTPA required California’s Labor Commissioner to prepare a template of the written notice, which 
the Division of Labor Standards and Enforcement (DLSE) issued on December 29, 2011, just before the 
law went into effect. A copy of the template is available online at 
http://www.dir.ca.gov/dlse/Governor_signs_Wage_Theft_Protection_Act_of_2011.html.

The DLSE’s notice template generated numerous questions from employers as to practical 
implementation as well as the broad scope of the template, which included information not required by 
the law itself. The DLSE published FAQs on December 30, 2011, which the DLSE revised on January 3 
and then again on January 23. The revised FAQs address some of the many inquiries that the DLSE has 
received in connection with its original FAQs and wage notice template. The revised FAQs can be found 
online at http://www.dir.ca.gov/dlse/FAQs-NoticeToEmployee.html. 

Below are highlights of the revised FAQs as well as responses to FAQs by employers that have been 
generated by the WTPA, the notice template, and the DLSE’s FAQs.

Q1. Who must receive a notice under the WTPA?

Although the WTPA requires that a notice be given only at the time of hire and within seven days after a 
change in information, the DLSE now states that it would be a “best practice” to also provide the notice 
to current employees. The notice need not be provided to exempt employees or to employees covered 
by union contracts that include certain wage and hour terms as specified in the statute. (See DLSE FAQ 
#2, 3.)

http://www.morganlewis.com/pubs/LEPG-LF_CAWageTheftPreventionActTakesEffect_30dec11.pdf
http://www.dir.ca.gov/dlse/Governor_signs_Wage_Theft_Protection_Act_of_2011.html
http://www.dir.ca.gov/dlse/FAQs-NoticeToEmployee.html
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Q2. Should the DLSE’s WTPA notice template be used as written? Are any modifications 
allowed?

Although employers are not statutorily required to use the DLSE’s notice template, it is advisable to do 
so to ensure compliance with the WTPA. The notice must be provided in a stand-alone form and may be 
provided electronically so long as there is a method for the employee to acknowledge receipt and print 
the notice. Although the DLSE acknowledges that employers are not required to use its notice template, 
it states that the employer’s form must “contain all the information required by the law, including all of 
the information requested on the DLSE’s template.” (See DLSE FAQ #6, 7, 9.) This guidance warns 
against eliminating information included in the notice template. 

Because FAQ #6 permits employers to tailor the notice, however, some additions to the template should 
be acceptable and may be advisable. Some examples of possible additions are the following: 

 The notice template inquires whether there is a written or oral employment agreement. Adding a 
disclaimer reminding employees that they are employed at will may be appropriate. 

 In the “Wage Information” section of the template, if employees are subject to commission 
plans, employers should check the “Other” box and state something like the following: 
“Incentives pursuant to written plans.” The new FAQ #18 now appears to mandate this because it 
provides that, if there is a separate document that contains formulas or calculations, it should be 
referenced in the notice.

 If employees have variable pay, employers should add a line in the “Overtime Rate(s) of Pay” 
section about “potential additional amounts in compliance with applicable law.” The new FAQ 
#19 now appears to require this. 

Q3. What procedures should be followed if an employee has multiple pay rates?

The DLSE states that all applicable rates must be provided in the notice. The information may be 
provided in a separate sheet that is attached to the notice. The notice must contain a clear reference to an 
attachment in the “Rate(s) of Pay” line. (See DLSE FAQ #12.) 

Q4. Does “the rate or rates of pay” required on the notice require inclusion of other compensation 
for work performed?

According to the DLSE, “pay” is not limited to a time-based or piece-based measure of compensation 
but includes all rates fixed or ascertained by calculation. Further, the DLSE considers “pay” to be 
synonymous with “wages.” Therefore, if a rate is fixed by hour, commission, piece rate, or a 
combination thereof, each such rate must be provided in terms of a money value and basis for earning 
such rate (e.g., $10 per hour). If the rate is determined by some other method of calculation, specific 
formulas need not be included, but the employer is required to state all rates of compensation and the 
basis of pay (e.g., “$10 per hour, plus commissions of ___% of sales closed during prior month”). If 
there is a separate document that contains formulas/calculations, it should be referenced in the notice. 
(See DLSE FAQ #18.) 

Q5. Can the employer simply state on the notice that the overtime rate is a multiplier (1.5 times or 
double) of the regular rate of pay?

The DLSE’s position is that if an employee receives only an hourly pay rate, which is something that is 
“known and determinable,” the employer must state the specific overtime rate in terms of a money 
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value—e.g., if the regular hourly rate is $10, the overtime rate should be stated as “$15 (time and one-
half) after 8 hours and $20 (double time) after 12 hours.” However, if the employee receives other types 
of pay in addition to the hourly rate, such as supplementary commissions or bonuses, the employer must 
state the overtime rate in terms of a money value for the hourly rate and also indicate that such specified 
overtime rate is subject to upward adjustment. For example, if the regular hourly rate is $10, the 
overtime rate should be stated as “$15 (time and one-half) after 8 hours and $20 (double time) after 12 
hours, plus potential additional amounts in compliance with applicable law.” (See DLSE FAQ #19.)

Q6. When does a “hire” occur for the purpose of providing the required notice to an employee?

The DLSE states that the employer “must provide the notice to new hires reasonably close in time to the 
inception of the employment relationship, whether it is created under a unilateral contract (commencing 
only upon performance by an employee) or a bilateral/executory contract (commencing upon acceptance 
of an offer of employment made by an employer).” Based on this language, it appears appropriate to 
provide the notice after all contingencies on a contingent offer are satisfied or by the first day of work 
(along with “new hire” paperwork). (See DLSE FAQ #20.)

Q7. Why does specification of a written agreement require that a box be checked to indicate 
whether it is written or oral? Does this information affect the employment at-will doctrine?

The notice template includes a provision asking employers to check a box indicating whether the 
employment agreement with the employee is written or oral. According to the DLSE, indicating whether 
an employment agreement is written or oral has no legal effect on Labor Code § 2922 (which contains 
the presumption of at-will employment). The DLSE states that the purpose of this question is to make 
“clear to the employee whether the full terms and conditions of employment are contained in a writing 
or based upon oral terms.” The DLSE states that this designation has nothing to do with whether or not 
an employee is “at will” under California law. (See DLSE FAQ #21.)

Employer responses or modifications that may be appropriate for this portion of the notice include the 
following: 

 If the company provides a written offer letter with at-will language, check the “written” box on 
the DLSE notice template. 

 Expressly define the written employment agreement as the agreement governing only pay rates.
 Check both the oral and written boxes if applicable, or add a third box indicating that both an 

oral and a written agreement govern wages and other terms and conditions. 
 Add a reminder that employment is at will, notwithstanding any acknowledgement of a written 

employment agreement. 

Q8. If workers’ compensation policy information is required on the notice, does any change in 
policy carrier or policy number require that a new notice be issued to every employee?

No. If a workers’ compensation policy number changes, this does not require a new notice to be issued 
because this change can be provided through the posting of a new workers’ compensation notice that is 
required under Labor Code §§ 3550-3551. (See DLSE FAQ #22.)

Q9. When providing information regarding the regular payday, can an employer simply state 
“bimonthly, biweekly,” etc., rather than a specific date?
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The employer is not required to provide a specific date. The notice should include the regular day(s) of 
the month when wages will be paid in addition to the measure of time between paydays (e.g., 1st and 
15th of every month; 1st and 2nd Friday of every month; each Friday of every month). (See DLSE FAQ
#24.)

Q10. Who must sign the acknowledgement of the notice on behalf of the employer?

The DLSE’s notice template includes a section for the employee to acknowledge receipt of the notice. A 
space is included for an “employer representative” to also sign and provide the date on which the 
employee was given the notice. According to the DLSE, “[t]he employer representative may be any 
person the employer has authorized to sign the acknowledgment.” (See DLSE FAQ #23.)

Q11. If the employer has multiple office addresses, which one should be included on the notice? 
The company headquarters? The office where the employee works? 

The WTPA requires that that the notice include “[t]he physical address of the employer’s main office or 
principal place of business, and a mailing address, if different,” as well as the employer’s telephone 
number. The address that constitutes the company’s headquarters—not necessarily the location where 
the employee works—appears to be the appropriate address.

Conclusion

The ambiguities in the WTPA, the DLSE’s notice template, and the FAQs, as well as the open question 
of whether the notice template exceeds legislative intent, will continue to generate confusion—
confusion that could lead to litigation. However, there currently is no indication that the DLSE has any 
plans for additional revisions to the FAQs or the notice template. Thus, employers should make their 
best efforts to understand and comply with the new law and the notice template in its current form.

For more information regarding the topic discussed, please contact any of the following Morgan Lewis 
attorneys:
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Barbara J. Miller 949.399.7107 barbara.miller@morganlewis.com
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John S. Battenfeld 213.612.1018 jbattenfeld@morganlewis.com
Barbara A. Fitzgerald 213.612.7208 bfitzgerald@morganlewis.com

Palo Alto
Tram-Anh T. Frank 650.843.7585 tfrank@morganlewis.com
Carol R. Freeman 650.843.7520 cfreeman@morganlewis.com
Daryl S. Landy 650.843.7561 dlandy@morganlewis.com

San Francisco
Rebecca Eisen 415.442.1328 reisen@morganlewis.com
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About Morgan Lewis’s Labor and Employment Practice
Morgan Lewis’s Labor and Employment Practice includes more than 265 lawyers and legal 
professionals and is listed in the highest tier for National Labor and Employment Practice in Chambers 
USA 2011. We represent clients across the United States in a full spectrum of workplace issues, 
including drafting employment policies and providing guidance with respect to employment-related 
issues, complex employment litigation, ERISA litigation, wage and hour litigation and compliance, 
whistleblower claims, labor-management relations, immigration, occupational safety and health matters, 
and workforce change issues. Our international Labor and Employment Practice serves clients 
worldwide on the complete range of often complex matters within the employment law subject area, 
including high-level sophisticated employment litigation, plant closures and executive terminations, 
managing difficult HR matters in transactions and outsourcings, the full spectrum of contentious and 
collective matters, workplace investigations, data protection and cross-border compliance, and pensions 
and benefits. 

About Morgan, Lewis & Bockius LLP

With 22 offices in the United States, Europe, and Asia, Morgan Lewis provides comprehensive 
transactional, litigation, labor and employment, regulatory, and intellectual property legal services to 
clients of all sizes—from global Fortune 100 companies to just-conceived startups—across all major 
industries. Our international team of attorneys, patent agents, employee benefits advisors, regulatory 
scientists, and other specialists—nearly 3,000 professionals total—serves clients from locations in 
Beijing, Boston, Brussels, Chicago, Dallas, Frankfurt, Harrisburg, Houston, Irvine, London, Los 
Angeles, Miami, New York, Palo Alto, Paris, Philadelphia, Pittsburgh, Princeton, San Francisco, Tokyo, 
Washington, D.C., and Wilmington. For more information about Morgan Lewis or its practices, please 
visit us online at www.morganlewis.com. 
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