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King & Spalding’s Public Company Practice Group periodically publishes the Public Company 
Advisor to provide practical insights into current corporate governance, securities compliance 
and other topics of interest to public company counsel. 

SEC Provides FAQs on Conflict Minerals Rules 

On May 30, 2013, the Securities and Exchange Commission’s Division of Corporation 
Finance released twelve Frequently Asked Questions in an effort to provide issuers with 
guidance on various aspects of Exchange Act Section 13(p), Rule 13p-1 and Item 1.01 of Form 
SD, relating to the disclosure otherwise known as the “Conflict Minerals Rules.”  In this edition of 
the Public Company Advisor, we highlight several of these eagerly-awaited FAQs.   

Given the expanding list of interpretive questions that have developed since the rules 
were adopted, and this limited release of FAQs, it may be possible that additional guidance will 
be forthcoming from the Division of Corporation Finance.  However, at this time, issuers and 
their counsel are still left to apply a significant amount of judgment to an issuer’s facts and 
circumstances under the SEC’s final conflict minerals rules.  Nevertheless, these FAQs could 
provide welcome relief to many issuers, including service providers like airlines, and consumer 
product manufacturers concerned with the makeup of their product’s packaging or containers. 

Highlights from the SEC’s Conflict Minerals Rules FAQs 

• (Question #1) Do the conflict minerals rules apply to “voluntary” filers (aka “debt-
only” filers)?  

o (Answer) Yes, the rules apply to all issuers that file reports with the SEC 
under Exchange Act Sections 13(a) and 15(d), whether or not the issuer 
is required to file such reports. 

• (Question #3) Is an issuer subject to the conflict minerals rules if the relevant 
product is manufactured by a consolidated subsidiary of an issuer rather than 
directly by the issuer? 

o (Answer) Yes, an issuer must make any required disclosure for itself and 
all of its consolidated subsidiaries.  We believe that this FAQ also makes 
it clear that the rule does not apply to unconsolidated joint ventures. 

• (Question #5) If an issuer’s product contains a conflict mineral in a “generic” 
component included in the product, does the issuer need to conduct a 
reasonable country of origin inquiry regarding the origin of the conflict mineral in 
the generic component?   
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o (Answer) Yes, an issuer would be required to conduct a reasonable 
country of origin inquiry with respect to conflict minerals included in 
generic components included in products it manufactures or contracts to 
manufacture.  There is no distinction between the components that an 
issuer directly manufactures or contracts to manufacture and the 
“generic” ones it purchases to include in the product. 

• (Question #6) Would a conflict mineral that is necessary to the functionality or 
production of a “package or container” that contains the issuer’s product also be 
considered necessary to the functionality or production of the underlying 
product? 

o (Answer) No, only a conflict mineral that is contained in a product would 
be considered necessary to the functionality or production of a product.  
The packaging or container sold with a product is not considered to be 
part of the product even if the package or container is necessary to 
preserve the product.  However, an issuer that manufactures and sells 
“packaging and containers” independent of a product would be subject to 
the rules (with respect to the packaging / container). 

• (Question #7) Are issuers, such as airlines, railways, and cruise lines, that 
manufacture or contract for the manufacturing of equipment they use in providing 
a service they sell required to report on the conflict minerals in that equipment? 

o (Answer) No, the Form SD requires issuers only to report on conflict 
minerals that are necessary to the functionality or production of “products” 
they manufacture or contract to have manufactured, and the SEC staff 
does not interpret equipment used to provide services to be “products” 
under the rule.  The staff also provides a helpful example noting that the 
service provider’s equipment would not be subject to the rule if the 
equipment is retained by the service provider, is required to be returned, 
or is intended to be abandoned by the customer following the terms of the 
service. 

• (Question #9) What type of product description is required for products that have 
not been found to be “DRC conflict free” or that are “DRC conflict 
undeterminable”? 

o (Answer) The rule permits an issuer to describe its products based on its 
own facts and circumstances because the issuer is in the best position to 
know its products and to describe them in terms commonly understood 
within its industry.  An issuer is not required to describe its products using 
model numbers. 

• (Question #11) What transition period is available to an issuer that conducts an 
initial public offering? 

o (Answer)  The issuer may start its relevant conflict minerals reporting for 
the first reporting calendar year that begins no sooner than eight months 
after the effective date of the initial public offering registration statement.   
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• (Question #12) Does the failure to timely file a Form SD regarding conflict 
minerals cause an issuer to lose eligibility to use Form S-3? 

o (Answer) No. 

Link to the SEC’s full set of Conflict Minerals Rules FAQ’s 

http://www.sec.gov/divisions/corpfin/guidance/conflictminerals-faq.htm 

About King & Spalding’s Public Company Practice Group 
 
King & Spalding’s Public Company Practice Group is a leader in advising public companies and 
their boards of directors in all aspects of corporate governance, securities offerings, mergers 
and acquisitions and regulatory compliance and disclosure.    
 
About King & Spalding 
 
Celebrating more than 125 years of service, King & Spalding is an international law firm that 
represents a broad array of clients, including half of the Fortune Global 100, with 800 lawyers in 
17 offices in the United States, Europe, the Middle East and Asia.  The firm has handled matters 
in over 160 countries on six continents and is consistently recognized for the results it obtains, 
uncompromising commitment to quality and dedication to understanding the business and 
culture of its clients. More information is available at www.kslaw.com.   
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